Go Back   Jaguar Forums - Jaguar Enthusiasts Forum > Jaguar Models ( Modern ) > X-Type
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

X-Type 2001 - 2009

Welcome to Jaguar Forums!
Welcome to JaguarForums.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Jaguar Forums community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-05-2012, 05:54 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Sault Ste Marie
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default xtype won't start

suddenly won't start, turn key and no click,nothing...lights flash on dash...can't get out of park...the car is an automatic xtype 3.0l, 2006,
battery is charged, tried boosting also,...nothing,
suggestions???
Reply With Quote
  #2  
Old 08-05-2012, 06:21 PM
GGG's Avatar
GGG GGG is online now
Photobucket
 
Join Date: Dec 2011
Location: Durham, UK
Posts: 55,193
Thanked 4,872 Times in 4,265 Posts
Send a message via Skype™ to GGG
Default

Joedy,

This sounds like one for the X-Type experts but before I move your thread over to that section, have you tried:

1. 'Lock - Arm - Disarm' sequence to double check the security system is deactivated

2. with the ignition key in position II. Press the brake pedal to disengage the gearshift interlock and then try starting in Neutral

Graham
__________________
2007 XK 4.2 Coupe

Reply With Quote
  #3  
Old 08-05-2012, 06:52 PM
Thermo's Avatar
Veteran member
 
Join Date: May 2008
Location: Great Mills, MD
Posts: 8,152
Thanks: 0
Thanked 1,667 Times in 1,434 Posts
Default

Joedy, when you say lights on the dash flash, which lights? Could you be a little more specific. Also, what year are we dealing with here? That may affect some of the things that may or may not be the issue.

I would start with what GGG said and go through the Arm/Disarm procedure just to make sure that the car does not think that you are "breaking into" the car. Next, do you have a spare key? If so, try using that key to start the car. We have seen where something happens to a key and in the end, the key just needs to be reprogrammed to the car or a new key is needed.

One last check just to eliminate possible suspects. What I want you to try doing is getting into the car all the way and close the door. Now, turn on one of the map lights. Now, as you rotate the key, watch the light. Does the light remain at the same brightness, dim some, or go out completely?

We will get you back on the road, just need to do some diagnostics on the car to determine if it is a starter issue or if it is the security electronics that are causing the issue.

On a side note, I have visited your area of the country and I loved my time up there. Road a train that left out of there and then went about 100 miles west. Gorgeous country up that way.
__________________
Chris "Thermo" Coleman and K'Re Ann, the 03 X
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Thermo For This Useful Post:
JimC64 (08-05-2012)
  #4  
Old 08-05-2012, 11:22 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Sault Ste Marie
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i only have to keys, no fob to automatically lock/unlock doors, no security system
the car is xtype sedan 2006 3.0L
when key is inserted in the ignition, initially all the alarm lights ABS, oil lamp, etc turned on now only these lights are on and dim slowly, when ignition turned to position 3 there is no click, nothing
but when key turned off, then the gauge needles move up and down slightly for a few seconds, very bizarre
I will try your above suggestions, car is not at home, is in town where would not start, will post after your advice
thanks
__________________
Joedy
X-Type sedan 2006 3.0 L
Reply With Quote
  #5  
Old 08-05-2012, 11:27 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Sault Ste Marie
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by GGG View Post
Joedy,

This sounds like one for the X-Type experts but before I move your thread over to that section, have you tried:

1. 'Lock - Arm - Disarm' sequence to double check the security system is deactivated

2. with the ignition key in position II. Press the brake pedal to disengage the gearshift interlock and then try starting in Neutral

Graham

#1, don't know what that sequence is, there is no security system,, just a key to unlock the door and lock it as well as sstart the car?

#2, tried the ignition key in position II, and pressed on brake gearshift remained locked and can not move it into neutral,, car is automatic transmission not manual

thanks for any advise,
Joedy
__________________
Joedy
X-Type sedan 2006 3.0 L
Reply With Quote
  #6  
Old 08-06-2012, 02:58 AM
GGG's Avatar
GGG GGG is online now
Photobucket
 
Join Date: Dec 2011
Location: Durham, UK
Posts: 55,193
Thanked 4,872 Times in 4,265 Posts
Send a message via Skype™ to GGG
Default

Joedy,

1. you don't have a key fob like this?

xtype won't start-x-type-key.jpg

2. The 'interlock' prevents you moving the gear selector out of P (park) until the brake is pressed. The vehicle will only start in P or N (neutral).

Did you try Thermo's check with the map light?

Graham
__________________
2007 XK 4.2 Coupe


Last edited by GGG; 08-06-2012 at 03:01 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-06-2012, 07:53 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Sault Ste Marie
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Graham, correct I do not have a FOB like your picture, just two keys (bought vehicle used and that is what it came with only
Even if I press on the brake it will not let me move the gear shift out of Park
I am going to the car now and will try the suggestion from Thermo
__________________
Joedy
X-Type sedan 2006 3.0 L
Reply With Quote
  #8  
Old 08-06-2012, 12:51 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Sault Ste Marie
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Thermo View Post
Joedy, when you say lights on the dash flash, which lights? Could you be a little more specific. Also, what year are we dealing with here? That may affect some of the things that may or may not be the issue.

I would start with what GGG said and go through the Arm/Disarm procedure just to make sure that the car does not think that you are "breaking into" the car. Next, do you have a spare key? If so, try using that key to start the car. We have seen where something happens to a key and in the end, the key just needs to be reprogrammed to the car or a new key is needed.

One last check just to eliminate possible suspects. What I want you to try doing is getting into the car all the way and close the door. Now, turn on one of the map lights. Now, as you rotate the key, watch the light. Does the light remain at the same brightness, dim some, or go out completely?

We will get you back on the road, just need to do some diagnostics on the car to determine if it is a starter issue or if it is the security electronics that are causing the issue.

On a side note, I have visited your area of the country and I loved my time up there. Road a train that left out of there and then went about 100 miles west. Gorgeous country up that way.

When I turn the map light on, no light is on, and no light comes on when I turn the ignition to position II

By the way the train you speak of is the Algoma Rail train that goes north/west of town and beautiful vistas, awesome in the fall with all the brilliant reds,
__________________
Joedy
X-Type sedan 2006 3.0 L
Reply With Quote
  #9  
Old 08-09-2012, 07:20 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Sault Ste Marie
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

thank you for all your help, jaguar is back on the road purring, the problem seemed to be multifactorial, the solenoid and starter, with battery fully charged and cell filled with fluid started making a clicking sound when turning the ignition, with fixing the solenoid and started it is starting again without problem, YEAH!
__________________
Joedy
X-Type sedan 2006 3.0 L
Reply With Quote
Old 08-09-2012, 07:20 AM
 
 
 
Reply



Tags
abs, adjust, car, clicking, fault, ignition, interlock, jag, jaguar, key, park, start, type, wont, works, xtype



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 01:31 PM.

Copyright © 2010 Internet Brands, Inc. All rights reserved.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
JAGUAR and its logo are the registered trademarks of Jaguar Cars Limited. Jaguar Cars Limited is not affiliated with JaguarForums.com.