Cooling fans - Jaguar Forums - Jaguar Enthusiasts Forum

Go Back   Jaguar Forums - Jaguar Enthusiasts Forum > Jaguar Models ( Modern ) > XK8 / XKR ( X100 )
Log In 
Search

XK8 / XKR ( X100 ) 1996 - 2006
Sponsored by SNG Barratt
Click Here

Cooling fans

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-05-2010, 10:45 AM
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Long Island, NY
Posts: 60
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Cooling fans

So my car drove a little weird yesterday and the temps went really high and got a warning light. Had it towed to a mechanic. Mechanic says the cooling fans are not turning on for some reason. Any ideas or suggestions I can point him towards? He's not an expert... just a one guy shop that doesn't work on Jags.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-05-2010, 02:02 PM
oldmots's Avatar
Veteran Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Chesapeake Bay area, Virginia
Posts: 1,499
Thanked 218 Times in 191 Posts
Default

Start at fuses and relays. If they are good, check the coolant temp switch. If this is okay, there may be a harness problem. Finally, the ECM turns on the fans so it is the last in the chain.
__________________
05 XJ8 4.2
11 Mercedes E550 Coupe
06 XKR Coupe
04 Jeep Wrangler
09 Kawasaki Concours 1400
Reply With Quote
  #3  
Old 10-05-2010, 03:25 PM
H20boy's Avatar
Veteran member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Ft Worth, TX
Posts: 11,276
Thanked 948 Times in 679 Posts
Default

Exkay8, please put your model year in your signature (see your forum control panel) , or at least in every post you ask question about it. There are different sources for different years, trust me.

Did your coolant just recently 'disappear' and hit the high temp warning gage limit, and initially overheat your car?

I remember reading in the xJ8 & XJR section where a member's car only overheated when the A/C was on...turns out he had a blown fuse for the radiator fans in the engine bay. I'm not saying this is your solution, but it could be related. Was your A/C on both times when you noticed the high temp and the car 'felt weird'?

I am going out on a limb and say you've got a leak somewhere...separate from the fan issue.
__________________
Matt | 2003 XK8 Convertible | 2011 XJ
My Jag Galleries




Go Texas Tech!
| RIP Super V8


Reply With Quote
  #4  
Old 10-05-2010, 04:35 PM
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Long Island, NY
Posts: 60
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Thanks for the help. Sorry, when registering on this site, it asks for your car model and year. and I figured it was visible to others users somewhere. I fixed the signature.

There was virtually no coolant loss, it just overheated.

I did have the defogger on when it happened. Also, the a/c doesn't blow cold.

My mechanic threw his hands up, I'm about to drive this car about 6 miles, to another mechanic, I hope I don't do any major harm to it.
__________________
1998 XK8 Convertible
Reply With Quote
  #5  
Old 10-05-2010, 05:31 PM
Gus's Avatar
Gus Gus is online now
Veteran Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Woodstock, Va./ OC Md.
Posts: 9,840
Thanked 1,392 Times in 1,204 Posts
gus@jagrepair.com
Send a message via Skype™ to Gus
Default

I would check the fuse first then the a/c relay and then the operation pressure on the a/c system. You will need a set of gauges to do this. You might say why the pressure? You’re a/c system has a pressure switch that is mounted below and between the fans. If the pressure in not correct in the system it will not let the a/c compressor engage. This switch also controls the cooling fans. If I recall the sequence, start the car with the a/c off, turn the a/c on and the compressor should engage and the cooling fans should turn on. I had the same problem and it was the pressure switch. I hope this helps!

A/C information http://www.gusglikas.com/AutoRepairTroubleShooting.htm
Wiring diagram for the car http://www.gusglikas.com/AutoRepairElectrical.htm
__________________
Gus
www.jagrepair.com
www.facebook.com/jagrepair


XK8 1999 130Kmi, S-Type 2000 3.0 140Kmi Both with K&N Filter

Home of the LSI Pressure Relief Valve http://jagrepair.com/JaguarLSIPRValveKit.htm http://jagrepair.com/HydPressureReliefValve.htm

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.-Albert Einstein
Reply With Quote
  #6  
Old 10-05-2010, 05:57 PM
Fjk Fjk is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Central Texas
Posts: 162
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 9 Posts
Default

The fuses to check are:
Fuse #12 (10A) Engine Management Fuse Box..... 12v to low speed relay
Fuse #12 (30A) Engine Compartment Fuse Box..... 12v to High speed fan
Fuse #14 (30A) Engine Compartment Fuse box..... 12v to Relays

The thing to remember when checking the fans is:

They run in series, on low speed and in parallel on high speed.
__________________
Fred
'10 XKR Coupe
'12 XF Portfolio
'54 XK-120
Reply With Quote
  #7  
Old 10-13-2010, 08:26 PM
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Long Island, NY
Posts: 60
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Update:
It was a cooling fan relay. All seems well, thanks for the assistance.
__________________
1998 XK8 Convertible
Reply With Quote
  #8  
Old 10-13-2010, 08:51 PM
Gus's Avatar
Gus Gus is online now
Veteran Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Woodstock, Va./ OC Md.
Posts: 9,840
Thanked 1,392 Times in 1,204 Posts
gus@jagrepair.com
Send a message via Skype™ to Gus
Default

Kudos to you!
__________________
Gus
www.jagrepair.com
www.facebook.com/jagrepair


XK8 1999 130Kmi, S-Type 2000 3.0 140Kmi Both with K&N Filter

Home of the LSI Pressure Relief Valve http://jagrepair.com/JaguarLSIPRValveKit.htm http://jagrepair.com/HydPressureReliefValve.htm

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.-Albert Einstein
Reply With Quote
  #9  
Old 10-21-2010, 12:08 AM
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Long Island, NY
Posts: 60
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

2nd Update / Follow Up Question:

Past few times, I've noticed the cooling fans stay on after I shut the car off and take the key out. It sometimes stays on for 10 to 15 seconds. This is unusual behavior for my car, especially since the weather has been cooler in NY than the temps I've been driving around in all summer. The temp gauge reads about a tick above halfway before I take the key out, which is what it normally stays at. One thing I want to point out is that when my car overheated the 1st time, the same noise was made when I pulled over and shut the car off. Any thoughts? Is this normal? Thanks.
__________________
1998 XK8 Convertible
Reply With Quote
  #10  
Old 10-21-2010, 12:23 PM
H20boy's Avatar
Veteran member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Ft Worth, TX
Posts: 11,276
Thanked 948 Times in 679 Posts
Default

It will vary from car to car, the fans will tend to run for a brief period after shutdown, mine also stays on for a few seconds. Longer runs mean the water temp is showing above normal and the fans need to cool it down.

Is your water pump still the original plastic impeller kind? Flow may be causing the poor circulation, higher temps, and slower heat exchange rates thru the radiator.
__________________
Matt | 2003 XK8 Convertible | 2011 XJ
My Jag Galleries




Go Texas Tech!
| RIP Super V8


Reply With Quote
 
 
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
X350 Radiator Fan Extended Operation Seth XJ XJ6 / XJ8 / XJR ( X350 & X358 ) 3 11-01-2015 12:17 PM
Looking at a 95 XJ12 with some issues emilime75 XJ XJ12 ( X305 ) 4 10-19-2015 09:55 PM
Road Hazard! LnrB XJ6 & XJ12 Series I, II & III 43 10-13-2015 12:45 AM
2000 XK8 "VERY THICK" Buildup In Cooling System Hoses mikiep XK8 / XKR ( X100 ) 10 10-03-2015 10:26 AM
Old Jaguar but New to Me workworkwork New Member Area - Intro a MUST 8 10-01-2015 01:44 AM


Tags
1997, 1999, 2003, 2004, car, cooling, fan, fans, fuses, information, jaguar, location, radiator, relay, stays, xj8, xk120, xk8


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


 
All times are GMT -5. The time now is 09:27 AM.

JAGUAR and its logo are the registered trademarks of Jaguar Cars Limited. Jaguar Cars Limited is not affiliated with JaguarForums.com.