How long for OBDII sensors to reset? - Jaguar Forums - Jaguar Enthusiasts Forum


XK8 / XKR ( X100 ) 1996 - 2006

How long for OBDII sensors to reset?

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-25-2010, 01:02 PM
Aerojag's Avatar
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default How long for OBDII sensors to reset?

I have an OBDII reader, which I used to clear the code for an Evap system leak (common check engine code, which is not always an issue). I am waiting for the sensor/monitors to re-calibrate and take their readings, giving me a P1111 (OK) code, but it is taking a long time. I have done many trips, according to the manual, it should have gone through all checks after two trips in each category, but after almost a week of constant driving, it is still noting that the code is "pending". I can't get my smog test done until this happens, so has anyone noted how long it takes for ALL the sensors to do their thing, and register the P1111 code? The Jaguar dealer only said it could take 200 miles, but the mileage is not supposed to be the issue, as long as the type of driving goes through the steps required for the sensor to read its data, and this is done over two separate trips, usually. Thanks.
Dan (2000 XKR).

Last edited by Aerojag; 03-25-2010 at 01:08 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-25-2010, 03:28 PM
Veteran Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ellijay
Posts: 5,290
Thanked 989 Times in 860 Posts
Default

Here is a link to a discussion on Ford's 'Drive Cycle'. Jaguar should be similar. Long ago and far away I think I remember that Jaguar has a specific 'map' of drive cycle requirements for specific codes but I can't find it at the moment.

http://www.obdii.com/drivecycleford.html
Reply With Quote
  #3  
Old 03-25-2010, 03:56 PM
Aerojag's Avatar
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yeah, I have the drive cycle listing, which specifies the type of driving required to reset the sensors. It is usually always over two identical drives, so it will ignore a check light on the first cycle, in case it is erroneous, and then only report it on the second drive if it recurs. I have followed the cycles to the letter, but the code is P1000, which indicates the monitors are still in "pending" mode, so don't know how long I should wait until taking it in for a look by the Jag folks (maybe the sensor/monitors are out, which doesn't give a check engine code itself?).

Thanks for the reply, and I'll let everyone know what transpires in the near future. I'd recommend every owner have an OBDII device (for 1996 or newer cars, and for some 94-95 models, as they are less than $75 online), and you can determine the reason for the check engine light, and reset sensor/monitors to see if they recur, which saves a visit and fee from the dealer, since it may be a trivial code). For instance, the code I got (P0455) can be as trivial as a leaking gas cap, or more than that, but reseting it can let you know if it resets, that you need to take it in for repair.

Last edited by Aerojag; 03-25-2010 at 04:18 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-25-2010, 07:05 PM
XKR Brian's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: lakewood cal.
Posts: 260
Thanks: 0
Thanked 19 Times in 18 Posts
Default

what the smog check looks at are pending codes and more important for the SRT's to complete. You only have to get 3 out of 5 SRt's to complete though. Dose your $75 dollar scan tool tell you the SRT status? If not and I'll bet not, you will need one that does.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-25-2010, 09:01 PM
H20boy's Avatar
Veteran member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Ft Worth, TX
Posts: 11,293
Thanked 966 Times in 683 Posts
Default

evap leak P code for me wasn't the gas cap...tried that. Turned out to be a CCV and vent tube corrosion and leak.

If it re-occurs, you know what you have.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-25-2010, 11:17 PM
ud
 
Join Date: Feb 2010
Location: USA
Posts: 1,596
Thanks: 0
Thanked 111 Times in 69 Posts
Default

Monitor drive cycles are specific for certain faults. If you're looking for them they can be found in the DTC listings on the JTIS. They're in different places based on the MY.

The split occurred at the 2003 MY (or the 4.2L). Anything before 2003, you'll find the actual monitor drive cycle prescription directly after the specific P code in the "Monitoring column". For example, look up a P0400 for a MY 2000 and the monitor drive cycle is -
Engine at normal operating temperature;
normal varied driving for 3 minutes; 37
75 mph (60 120 km/h); 1300 2500
rpm; then decelerate at fuel cut-off (foot
off accelerator pedal)
Surface elevation < 8,000 ft (2,438 m)

2003 and after, the monitor drive cycles were condensed and listed in tables in the front section of the DTC before the tables start,

Once a fault is set, then the problem fixed, P1000 will be set until the drive cycle is completed, then P1111 will replace P1000. Most of the time, just driving the car under typical driving conditions with different speeds and temperatures etc. will cause P1111 to set by itself, but because all the conditions of the monitor cycle will have been met.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-25-2010, 11:19 PM
Aerojag's Avatar
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

My scanner gives me what they call I/M messages (is this what you are calling SRT's?). This tells me which monitors have yet to complete their testing. I cleared another code today (EGR), and only have the O2 sensor and the EVAP test to complete. Even though most codes are complete, it is still reading P1000, and I've been told by the smog guy that it needs to completely go through all tests to give a P1111 passing test code. I will go out and run some constant highway speed runs this weekend, because my manual says that is what is needed, but doesn't go into too much detail other that to run it at 12-60mph for 6 minutes, after warmup for 13 minutes, with 15% to 85% full gas tank. I've tried this already, for several trips, but have not gotten the O2 and EVAP tests to switch from NO to YES, which should give me a P1111 pass code on the master OBD code.

By the way, the P0400 flag is for an EGR flow malfunction. Since my EGR just cleared OK today, I am assuming my P0455 EVAP system leak (large leak) test is still to be done. Don't quite know why the O2 hasn't cleared yet, since I can't seem to find any specific test function for this (does anyone know?). Thanks. Dan

Last edited by Aerojag; 03-25-2010 at 11:24 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-25-2010, 11:21 PM
ud
 
Join Date: Feb 2010
Location: USA
Posts: 1,596
Thanks: 0
Thanked 111 Times in 69 Posts
Default

Let me report this as I think we posted at the same time

Monitor drive cycles are specific for certain faults. If you're looking for them they can be found in the DTC listings on the JTIS. They're in different places based on the MY.

The split occurred at the 2003 MY (or the 4.2L). Anything before 2003, you'll find the actual monitor drive cycle prescription directly after the specific P code in the "Monitoring column". For example, look up a P0400 for a MY 2000 and the monitor drive cycle is -
Engine at normal operating temperature;
normal varied driving for 3 minutes; 37
75 mph (60 120 km/h); 1300 2500
rpm; then decelerate at fuel cut-off (foot
off accelerator pedal)
Surface elevation < 8,000 ft (2,438 m)

2003 and after, the monitor drive cycles were condensed and listed in tables in the front section of the DTC before the tables start,

Once a fault is set, then the problem fixed, P1000 will be set until the drive cycle is completed, then P1111 will replace P1000. Most of the time, just driving the car under typical driving conditions with different speeds and temperatures etc. will cause P1111 to set by itself, but because all the conditions of the monitor cycle will have been met.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-26-2010, 11:24 AM
XKR Brian's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: lakewood cal.
Posts: 260
Thanks: 0
Thanked 19 Times in 18 Posts
Default

srt's stands for system readyness tests. There are usually 5 of these, and by obd11 standards you only have to get 3 out of 5 to set, for you to pass smog. EGR, o2 sensor heaterare the easiest to set. For o2 sensor to set it usually takes a long trip at constant speed to set. If you have a concern that makes the ses light come on that srt will fail. I only know this from experience as I have a smog licence in california.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-26-2010, 02:53 PM
Aerojag's Avatar
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Brian (and everyone)- thanks for the help. Since I live in Mountain View, CA - this applies to me I guess.

The codes that have "cleared" include misfire, fuel system, catalyst, O2S heater, and EGR system. Those that haven't include the O2 sensor the EVAP system, and something listed as "Comp Com". Am I likely to pass the smog test with just these monitors passing, or do I have to wait until the other 3 monitors I listed clear?

I passed the smog test last week, but the guy said that the monitoring system has to pass also -thus his recommedation that I come back in a week or so. I'm getting concerned that it hasn't reset yet in all the categories, in spite of me driving out on the highway specifically following the listed parameters as best as I can interpret them, and it still hasn't cleared all the items, and still gives me the P1000 code (pending), instead of the P1111 (all passed) code. Thanks. Dan
Reply With Quote
  #11  
Old 03-26-2010, 04:01 PM
ud
 
Join Date: Feb 2010
Location: USA
Posts: 1,596
Thanks: 0
Thanked 111 Times in 69 Posts
Default

Dan,

Are you sure the original fault(s) is/are fixed? By your last email it sound like you might have just erased the codes? If the fault is still there P1000 is going to keep reappearing, along with the fault. P1000 is going to set with every P-code that requires a drive cycle. You won't achieve P1111 unless the problems is fixed.

Sorry if I misunderstood.
Reply With Quote
  #12  
Old 03-26-2010, 09:37 PM
Aerojag's Avatar
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Talked to the smog guy today, who said California just changed the law, and only one sensor can be out-of-whack to pass the test. I finally got the check engine light to come on again (same code P0455 EVAP system leak - large), which means I will have to take it in to trace the leak. I got it to come on again (finally) by driving about 42mph for 6-10 minutes, with cruise control on to minimize pedal fluctuations. Never did get the O2 sensor to clear, but was told it may take a long trip to do that. Thanks for all the comments.
Reply With Quote
  #13  
Old 12-29-2015, 02:46 PM
Junior Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Houston, TX
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have a 1999 XK8 with 99,000 miles. I had several codes due to engine misfires and a disconnected Evap hose. I had those issues repaired and I am trying to get the P1000 to reset to P1111 so I can get my emissions test. Jiffy Lube tells me I can pass with only one "not ready". I have driven over 150 miles and I still have 3 monitors pending: Comp. Component; Catalyst Monitor; Evap System Monitor. Can anyone provide the driving needed to reset these. I have not been able to access or download the JTIS in previous attempts.
Reply With Quote
  #14  
Old 12-29-2015, 04:39 PM
64vette's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: California
Posts: 316
Thanked 56 Times in 41 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by densmail View Post
I have a 1999 XK8 with 99,000 miles. I had several codes due to engine misfires and a disconnected Evap hose. I had those issues repaired and I am trying to get the P1000 to reset to P1111 so I can get my emissions test. Jiffy Lube tells me I can pass with only one "not ready". I have driven over 150 miles and I still have 3 monitors pending: Comp. Component; Catalyst Monitor; Evap System Monitor. Can anyone provide the driving needed to reset these. I have not been able to access or download the JTIS in previous attempts.
I have a 2000 XK8 with exactly the same situation. I have tried the driving cycles exactly as described in other locations on this forum which you can find with some searching. As I understand it Comprehensive won't complete until evap completes. There is one possible out, because incomplete tests are so common, the CARB will issue you a pass for registration if you provide the information as I described in this post: Some help for CA smog and "incomplete monitors"
Reply With Quote
  #15  
Old 12-30-2015, 07:43 AM
Veteran Member
 
Join Date: May 2009
Location: Yorkshire, England
Posts: 18,141
Thanked 2,422 Times in 2,187 Posts
Default

The drive cycle is a little different per Jaguar car model and is in the codes PDF (part of the workshop manual or sometimes on JagRepair.com - Jaguar Repair Information Resource) - see the first 10 or so pages.

I'd be tempted also to look at OBD live data in case something's odd. Sanity check things like temperatures. Check fuel trims (hot engine).
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 XK8 convertible - electrical issues 99xk8guy XK8 / XKR ( X100 ) 14 07-03-2016 10:18 AM
O2 Sensor Replacement for 2005 Jaguar S Type 4.2L KarimPA S-Type / S type R Supercharged V8 ( X200 ) 11 09-12-2015 09:15 AM
Too dumb to survive...... mrplow58 XK8 / XKR ( X100 ) 15 09-09-2015 12:27 PM
tyre valve pressure sensors fingers XJ XJ6 / XJ8 / XJR ( X350 & X358 ) 0 09-08-2015 04:54 PM
OBDII Not working cont' Bcrary3 XJ XJ8 / XJR ( X308 ) 2 09-03-2015 12:03 PM


Tags
200, audio, clear, codes, jaguar, long, o2, obd, obd11, p1000, passcode, replaced, reset, sensor, vehicle, xj8


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 12:46 AM.


JAGUAR and its logo are the registered trademarks of Jaguar Cars Limited. Jaguar Cars Limited is not affiliated with JaguarForums.com.