Go Back  Jaguar Forums - Jaguar Enthusiasts Forum > Jaguar Models ( Modern ) > XJ XJ8 / XJR ( X308 )
Reload this Page >

Car runs rough most of the time when first starting!

XJ XJ8 / XJR ( X308 ) 1997 - 2003

Car runs rough most of the time when first starting!

 
  #1  
Old 05-14-2019, 08:56 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2013
Location: south woodford
Posts: 122
Likes: 0
Received 4 Likes on 4 Posts
Default Car runs rough most of the time when first starting!

My Jaguar XJ8 had recently developed a fault when started from cold most of the time it runs rough and tries to stall. You have to rev the crap out of it to stop it stalling. Then it idles fine and drives ok but sometimes stutters slightly like it is getting a lack of fuel. When starting when it has been running it's ok.
 
  #2  
Old 05-15-2019, 02:43 AM
Veteran Member
Join Date: May 2009
Location: Yorkshire, England
Posts: 23,204
Received 3,419 Likes on 3,030 Posts
Default

Look at the fuel trims, both LTFTs & STFTs, for clues.

A small air leak would be plenty for what you suffer.
 
  #3  
Old 05-15-2019, 11:55 AM
Jhartz's Avatar
Veteran Member
Join Date: Apr 2013
Location: Virginia beach va
Posts: 2,789
Received 612 Likes on 518 Posts
Default

Yep: need to see the codes and review the LTFTs. Couple of thoughts, tho: clean the throttle plate and bore, mucked up, can cause bad idle at start and poor acceleration; clean the MAF sensor and check the prongs are not bent; check the air tube from the air cleaner to throttle; how old is the fuel filter? Plugs, too?

Final thought (for now): some times the temperature sensor will go bad and either fail to enrich the engine on start up or enrich it too much if it is warm out.

Always useful to know what year, model, and mileage -- put it in your signature.
 
  #4  
Old 05-20-2019, 01:51 AM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2013
Location: south woodford
Posts: 122
Likes: 0
Received 4 Likes on 4 Posts
Default Starts up fine now and does not run rough!

It starts up fine now and does not run rough on startup. I cleared the ecu so maybe the ecu adjusted itself. There is a slight petrol smell coming from the exhaust. It also seems to be loosing water. I cannot see it leaking anywhere though. I have put k seal in it to see if that will stop the leak.
 
  #5  
Old 05-22-2019, 05:12 PM
Senior Member
Join Date: Nov 2013
Location: Surrey UK
Posts: 167
Received 38 Likes on 24 Posts
Default Oil on spark plugs?

I don't know how many miles you have on that car but I think I have experienced a similar situation due to oil leaking into the cylinders. Then again, a dirty maf sensor has also caused my fuel trims to go to the extreme. Then again, maybe you have a faulty coil pack. Usual basket of possibilities I guess.
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
stypeler
S-Type / S type R Supercharged V8 ( X200 )
7
06-25-2017 11:19 AM
Me me
XJ XJ6 / XJ8 / XJR ( X350 & X358 )
6
06-15-2015 03:33 PM
jagosaurus
XK8 / XKR ( X100 )
14
02-15-2013 08:57 PM
outdoorsy
XJS ( X27 )
10
04-14-2010 09:47 AM
scubayachts
X-Type ( X400 )
19
05-11-2007 09:57 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Car runs rough most of the time when first starting!


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: