XJ40 ( XJ81 ) 1986 - 1994

Blower Fan Speeds.

 
  #1  
Old 04-03-2019, 02:46 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2017
Location: Vancouver Island BC
Posts: 16
Received 3 Likes on 3 Posts
Default Blower Fan Speeds.

Hello,
I no longer have the Low and Medium Fan Speeds on my heating module (High OK) 1993 XJ6 Sovereign 4.0 ltr 6. Would welcome any input.

Thanks,
AlinBC.
 
  #2  
Old 04-03-2019, 08:03 PM
Join Date: Feb 2014
Location: The Beautiful Mid-South, U.S.A.
Posts: 16,702
Received 7,761 Likes on 4,335 Posts
Default

Originally Posted by AlinBC View Post
Hello,
I no longer have the Low and Medium Fan Speeds on my heating module (High OK) 1993 XJ6 Sovereign 4.0 ltr 6. Would welcome any input.

Thanks,
AlinBC.
Hi Al,

The most common cause of loss of Low and Medium fan speeds is a problem with the speed control circuit boards inside the blower motor housings, which contain a Darlington power transistor, a power resistor, and a couple of diodes. Replacing these components usually restores proper operation.

For the High speed, relays bypass this circuit boards and apply battery/alternator voltage to the fan motors, so that's why your High speed still works. For a full explanation and solution see the XJ40 Book at Jag-Lovers:

Jag-Lovers XJ40 Book: Air Con Blowers

Cheers,

Don
 

Last edited by Don B; 04-03-2019 at 08:07 PM.
The following 2 users liked this post by Don B:
Lawrence (05-09-2019), MountainMan (04-04-2019)
  #3  
Old 04-03-2019, 08:43 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2017
Location: Vancouver Island BC
Posts: 16
Received 3 Likes on 3 Posts
Default

Thanks Don, I appreciate your input. I've been reading up on the very same. I have the Haynes manual, removal of these units seems to be a trial but I think I can handle it. I replaced the AC Evaporator Rad 10 years ago..............nothing could be worse than that.
Many Thanks for your advice,
AlinBC CANADA.
 
  #4  
Old 05-09-2019, 12:08 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2017
Location: Vancouver Island BC
Posts: 16
Received 3 Likes on 3 Posts
Default

May 9th 2019

Don,
I removed both blower packs and replaced all components (Relays,Transistors, Diodes, Resistors, Capacitors and motor brushes) irrespective of whether they tested good or bad, I didn't want to do that job again. Clearly one of the units had been out of service for some time (motor brush length indicated such). Working perfectly now.
Thanks Again,
AlinBC.
 
The following users liked this post:
Don B (05-10-2019)
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Youngguns27
F-Type ( X152 )
19
03-30-2017 04:02 AM
will1023
XJ6 & XJ12 Series I, II & III
11
04-12-2015 08:14 PM
blipner
XJ XJ8 / XJR ( X308 )
13
07-13-2013 02:29 PM
04vdp
XJ XJ6 / XJ8 / XJR ( X350 & X358 )
1
12-08-2009 12:40 PM
brgjag
XK8 / XKR ( X100 )
1
05-14-2009 08:09 AM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Blower Fan Speeds.


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: