XJ40 ( XJ81 ) 1986 - 1994

Negative O2 Sensor Raw Voltage

 
  #1  
Old 07-25-2018, 08:54 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2012
Location: Rhode Island, USA
Posts: 439
Received 196 Likes on 119 Posts
Default Negative O2 Sensor Raw Voltage

I got a FF44 code last week. I had this code back in April of 2016 and replaced the sensor with a Genuine Bosch 13313. Now I've got the code back... Would 2.5 years sound correct for a sensor? I'm seeing a 52K-mile replacement interval from Jaguar.

Anyway, I hook up the PDU, run the ECM datalogger and see the H02S feedback voltage pegged at 5V, and the H02S raw voltage at 0v, with no fluctuations, even with the car hot, and the 02 sensor heater working correctly. If I disconnect the 02 sensor signal wire from the harness, the H02S raw voltage goes to 0.47v and stays there as it should per the factory manual.

With the engine running, and the 02 sensor signal wire connected to a multimeter, I'm getting NEGATIVE values! At idle, voltages like -0.5v, while opening and closing the throttle, anywhere from -0.1v to -0.75v. The only time I'd get a positive value is at Key On Engine Off. Once the engine is turned off, the negative value slowly decreased to just above positive. I think the highest I saw was +0.2v after the engine had been off for a couple minutes. I restarted the engine, and within about 30 seconds, the voltage dropped again below negative...

I've heard that O2 sensor contamination can cause a downward shift in values. Has anyone experienced this before?

-Nick
 
  #2  
Old 07-27-2018, 07:12 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2012
Location: Rhode Island, USA
Posts: 439
Received 196 Likes on 119 Posts
Default

So I got the new Bosch 13313 in the car, drove 30 minutes to work and all appears fine. Good gas mileage is back and no hesitation or CEL.

Here's the 2.5 year old sensor I pulled out this morning. Sure does look like silicone contamination...







Now the question is... Where did it come from? I've always tried to be careful about using "O2 sensor safe" RTV...

Nick
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
jagman619
XJ XJ6 / XJ8 / XJR ( X350 & X358 )
16
01-18-2015 05:31 AM
FastKat
XJ6 & XJ12 Series I, II & III
18
05-16-2014 04:58 PM
Linda's Jag
XK8 / XKR ( X100 )
1
05-08-2011 08:43 PM
Bruce in North Dakota
X-Type ( X400 )
9
01-02-2011 06:57 AM
shaune
XJ XJ6 / XJR6 ( X300 )
2
11-20-2009 09:59 AM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Negative O2 Sensor Raw Voltage


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: