XJ6 & XJ12 Series I, II & III 1968-1992

81 XJ6-HVAC and cruise control issues

 
  #1  
Old 09-14-2014, 10:32 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Location: West Branch, Iowa
Posts: 23
Received 0 Likes on 0 Posts
Default 81 XJ6-HVAC and cruise control issues

I've got two things I'm trying to sort out on my '81 xj6. The first one is the cruise control quit working. The on/off switch in the console has power and is working. There is no power to the brake switch or the servo. Bad control unit? If anyone has any ideas I'd like to hear them. My Haynes manual doesn't tell me where the control unit is so I need to find that out too.
Problem two, the heater/ac only works on defrost. Depending on the season I've been switching between two control units because I've got one that the a/c worked correctly and one that the heater worked. At some point I'll get a new unit but I wouldn't expect both of them to fail completely at the same time. Any thoughts? Thanks.
 
  #2  
Old 09-14-2014, 07:41 PM
Veteran Member
Join Date: Mar 2008
Location: Pacific Northwest USA
Posts: 20,149
Received 6,551 Likes on 4,862 Posts
Default

Originally Posted by bigdog View Post
I've got two things I'm trying to sort out on my '81 xj6. The first one is the cruise control quit working. The on/off switch in the console has power and is working. There is no power to the brake switch or the servo. Bad control unit?


Did you check/replace the fuse?




If anyone has any ideas I'd like to hear them. My Haynes manual doesn't tell me where the control unit is so I need to find that out too.


Sorta below/behind the glovebox, on the backside of the bracket that holds the relays and RH fuse box. It's about the size of a pack of cigs and says "Econocruise"




Problem two, the heater/ac only works on defrost. Depending on the season I've been switching between two control units because I've got one that the a/c worked correctly and one that the heater worked. At some point I'll get a new unit but I wouldn't expect both of them to fail completely at the same time. Any thoughts? Thanks.


'Defrost' bypasses most of the 'auto' functions/circuits. That's why it can work when the rest of the system can't. Have you found and checked all four system fuses? That's one place to start. Especially the fuse on the *ground wire* of the climate control amp...which is, I think, what you're referring to as a 'control unit'.

Cheers
DD
 
The following users liked this post:
bigdog (09-28-2014)
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Thang Nguyen
X-Type ( X400 )
4
10-12-2015 01:25 AM
XJsc-guy
PRIVATE For Sale / Trade or Buy Classifieds
6
09-25-2015 11:09 AM
Skeeter
XK / XKR ( X150 )
8
09-17-2015 08:15 PM
edtexas
XK8 / XKR ( X100 )
2
09-04-2015 08:20 PM
XFR_Gold
XF and XFR ( X250 )
2
09-02-2015 12:24 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 81 XJ6-HVAC and cruise control issues


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: