X-Type ( X400 ) 2001 - 2009
Sponsored by:
Sponsored by:

Electrical/ engine problem

 
  #1  
Old 05-04-2019, 01:29 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2019
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Electrical/ engine problem

Hello everyone, I own a Jaguar X-Type 2.0 tdci. Recently i am seeing that the RPM are moving constantly/simultanosly from 800 to 1000. Also when this thing happens the lighting system is also having some problems, getting lightner-brightner by himself. I would like some ideas to know what is happening or what is causing all that. Thanks in advance guys.
 

Last edited by GGG; 05-04-2019 at 01:57 PM. Reason: Emphasise Model
  #2  
Old 05-04-2019, 01:55 PM
GGG's Avatar
GGG
GGG is offline
Join Date: Dec 2011
Location: Durham, UK
Posts: 109,142
Received 10,339 Likes on 8,496 Posts
Default

Welcome to the forums Spiro Drago,

I've moved your question from Off Topic to X-Type forum. Members here with the same model will be able to help.

Please follow this link New Member Area - Intro a MUST - Jaguar Forums - Jaguar Enthusiasts Forum to the New Member Area - Intro a MUST forum and post some information about yourself and your vehicle for all members to see. In return you'll get a proper welcome and some useful advice about posting to the forum.

Graham
 
  #3  
Old 05-04-2019, 04:51 PM
Thermo's Avatar
Veteran member
Join Date: May 2008
Location: Great Mills, MD
Posts: 11,763
Likes: 0
Received 2,839 Likes on 2,401 Posts
Default

Spiro Drago, from the sounds of things, your idle air control valve for the engine is sticking and that is causing the engine to hunt like you are seeing. A good cleaning with say some carb cleaner. If you car doesn't have an IAC valve, then odds are you are looking at fuel pressure regulator that is sticking and the fuel rail pressures are going all over the place, altering the amount of fuel going into the engine.
 
  #4  
Old 05-04-2019, 09:17 PM
Veteran Member
Join Date: Mar 2017
Location: Utah
Posts: 2,897
Received 359 Likes on 335 Posts
Default

Last post maybe? This usually has an accompanying flashing glow plug light, but not always. EDIT = forgot to post the thread link, so here is the video of what I thought may help. Pretty common problem with diesels.

 

Last edited by Dell Gailey; 05-05-2019 at 12:44 PM.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Cough
XK / XKR ( X150 )
18
01-04-2011 04:45 PM
frederikv12beauty
XJS ( X27 )
4
07-22-2010 08:49 AM
gburns
XJ XJ6 / XJR6 ( X300 )
10
08-08-2009 10:10 AM
eurodmguy
X-Type ( X400 )
12
03-11-2009 09:23 PM
super_jag
S-Type / S type R Supercharged V8 ( X200 )
0
11-25-2008 03:44 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Electrical/ engine problem


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: