XJ6 & XJ12 Series I, II & III 1968-1992

Series 3 temp guage high, when lights on!

 
  #1  
Old 09-18-2014, 08:03 AM
themajor7's Avatar
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2014
Location: Surrey, UK
Posts: 13
Likes: 0
Received 2 Likes on 1 Post
Default Series 3 temp guage high, when lights on!

Hello all.

Once again I thought it best to turn to the owner-experts on a query, and once again I will be extremely grateful for the help.

My 1985 xj6 series 3 was sitting beautifully just below 90 degrees on a long run of about 90 miles. However, for the last 20 miles the engine temp gauge starting going right up, and I mean right up to 130, but then dropping back down again.

I pulled over when it first crept up, let the engine cool a bit, and checked the fluid levels, all of which were fine, no steam, nothing.

The only variation that had occurred from when the gauge was sat just below 90 was that I'd had to put the headlights on as it was getting dark. I'm therefore thinking it could be an earth issue somewhere? Do forumers think the gauge itself should be replaced, or would it be an issue further back in the electrics, if indeed that is what caused it?

Many thanks. I realise that text is boring and pictures are exciting, so here is a pic of the newly-acquired dream car
 
Attached Thumbnails Series 3 temp guage high, when lights on!-xj6_5.jpg  
  #2  
Old 09-18-2014, 08:34 AM
Veteran Member
Join Date: Mar 2008
Location: Pacific Northwest USA
Posts: 20,151
Received 6,557 Likes on 4,863 Posts
Default

Almost certainly an earthing/grounding issue.

There's no telling where the search will end but the best place to begin is behind the panel itself.

The wood dash has a metal backing plate with two earthing tabs where the earth wires attach. You'll find these near the tach and speedo, down towards the bottom of the metal panel. Make sure the wires are firmly attached, no corrosion, etc. While fussing about in that area it can't hurt to run a new, redundant earth wire to the metal backing plate.

If none of that pans out, shout back

Cheers
DD
 
  #3  
Old 09-18-2014, 09:31 AM
themajor7's Avatar
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2014
Location: Surrey, UK
Posts: 13
Likes: 0
Received 2 Likes on 1 Post
Default

Fantastic, thank you for the guidance Doug. Indeed, it's a great help to know where to START looking at the very least! I shall report back once the car is back from the mechanic.

I had the plugs changed, oil and filter, air filter, and fuel filter, and after that she's been running as if on only 1 cylinder! He's having another look to see if something could have been knocked during the service, but that's a whole other story in the wonderful world of the car....!

Best wishes.
Robbie.
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Wolfy
XJ ( X351 )
53
04-06-2019 10:40 PM
AL NZ
XJ XJ6 / XJR6 ( X300 )
3
09-04-2015 08:39 PM
Bcrary3
XJ XJ8 / XJR ( X308 )
9
09-03-2015 03:48 PM
laserguy
X-Type ( X400 )
3
09-03-2015 02:02 PM
rachelstr
S-Type / S type R Supercharged V8 ( X200 )
7
09-03-2015 12:59 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Series 3 temp guage high, when lights on!


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: