S-Type / S type R Supercharged V8 ( X200 ) 1999 - 2008 2001 - 2009
Sponsored by:
Sponsored by:

All 8 Cylinders Misfiring!

 
  #1  
Old 06-02-2011, 01:59 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Location: Saint Paul, MN
Posts: 29
Received 1 Like on 1 Post
Default All 8 Cylinders Misfiring!

I was getting on the freeway today, punched it to speed up, and the car started chugging. Performance was strange, it was chugging, and then hesitating. I was initially worried it was the tranny. Later, the CEL came on, and now the car is in restricted performance mode. I read the codes, and here is what its showing:

P0300 Random misfire detected
P0301 Cylinder 1 Misfire
P0302 Cylinder 2 Misfire
P0303 Cylinder 3 Misfire
P0304 Cylinder 4 Misfire
P0305 Cylinder 5 Misfire
P0306 Cylinder 6 Misfire
P0307 Cylinder 7 Misfire
P0308 Cylinder 8 Misfire
P1313 Misfire rate catalyst damage bank 1
P1316 Misfire excess emission
P1111 System (OBD) checks complete since last memory clear

Any ideas? It seems strange that all 8 cyl are misfiring at once, all of a sudden.
 
  #2  
Old 06-02-2011, 02:10 PM
Veteran Member
Join Date: May 2009
Location: Yorkshire, England
Posts: 23,306
Received 3,436 Likes on 3,044 Posts
Default

Could be a weak battery / poor power/ground. Could be an air leak. Bad MAF. Lack of fuel when needed (pump, filter etc).

Beware of the cat damage - don't provoke it too much.

Freeze frame data may help guide you but chase the above too.
 
The following users liked this post:
boliversmith (06-02-2011)
  #3  
Old 06-02-2011, 02:36 PM
Join Date: Dec 2009
Location: Decatur,TX
Posts: 7,924
Received 4,186 Likes on 2,733 Posts
Default

Try these 2 TSBs

bob gauff
 
Attached Files
The following users liked this post:
boliversmith (06-02-2011)
  #4  
Old 06-02-2011, 02:48 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Location: Saint Paul, MN
Posts: 29
Received 1 Like on 1 Post
Default

I just changed the air filter, so the second of these TSP's could be the fix, thanks!
 
  #5  
Old 06-02-2011, 03:54 PM
vance580's Avatar
Veteran Member
Join Date: May 2010
Location: Atlanta, GA
Posts: 1,445
Received 213 Likes on 125 Posts
Default

Just on a wim check the oil cap. I didn't have mine on all the way once and got all cylinders misfiring. Couldn't figure out why it had suddenly started doing it then while looking around thinking I had a vacuum leak saw the cap was still loose tightened it up and they went away. Worth a look since it wont cost you anything.
 
The following users liked this post:
boliversmith (06-02-2011)
  #6  
Old 06-02-2011, 08:34 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Location: Saint Paul, MN
Posts: 29
Received 1 Like on 1 Post
Default

Ok, checked oil cap (it was ok), took apart air cleaner tube, cleaned it, cleaned the TB, cleaned the MAF, made double sure everything was cinched down and sealed. So far so good, took a test drive tonight, and I thnk we have it fixed! Thanks everyone!
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
aode06
XK8 / XKR ( X100 )
39
02-17-2017 03:37 PM
pnwrs2000
XJ6 & XJ12 Series I, II & III
52
11-17-2015 04:04 AM
Delta66
New Member Area - Intro a MUST
3
10-04-2015 05:40 PM
reb1999
XK8 / XKR ( X100 )
3
09-26-2015 08:41 AM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: All 8 Cylinders Misfiring!


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: