XJ6 & XJ12 Series I, II & III 1968-1992

please help !!!!!! problem

 
  #1  
Old 05-08-2007, 10:22 AM
Thread Starter
Join Date: May 2007
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default please help !!!!!! problem

I have a 1986 XJ6 with a little over a 118k miles. The other day I went to work and the car was running fine, up until themoment when I had to go homethat’s when she gave me trouble starting. She would start for a second and immediatelyshut off. When the towing service came, the driver touched the big relay under the hood located in the center portion of the firewall (underneath the upper strut tower bars) and the car fired up right away, but when he move his hand away the car died.

I checked the spark plugs, gas in the tank - even if the engine got flooded, and everything seems to be fine.

The engine is turning, but doesn't start....could it be that the relayis the cause of all this?

Thanks in advance

doca
 
  #2  
Old 05-08-2007, 10:59 AM
Veteran Member
Join Date: Feb 2007
Posts: 3,780
Likes: 0
Received 32 Likes on 9 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

Well, have someone push it again and try and start it. If that works, it sounds like it's loose or maybe not getting good contact!
 
  #4  
Old 05-08-2007, 01:39 PM
Thread Starter
Join Date: May 2007
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

ORIGINAL: bigdreams05

Well, have someone push it again and try and start it. If that works, it sounds like it's loose or maybe not getting good contact!
this thing weights a lot ....lol I would need an army to push it. It does really feels like its electrical.

ORIGINAL: tbaklan

Jags have that switch for safety.That helps to shut down the engine if under the car hit to something.It looks like yours is broken and you might need to replace it.
really ...where would that switch be? Thanks

what is the name of the big relay the sits next to Diode unit, Cold start relay and Fuel pump relay, and what it does? I'm guessing that it might be it....
 
  #5  
Old 05-11-2007, 08:23 AM
Thread Starter
Join Date: May 2007
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

bump
 
  #6  
Old 07-17-2007, 02:06 AM
Thread Starter
Join Date: May 2007
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

fixed the car,thank you guys. Runs smooth now.
Quick question. Can anybodytell me where I can get the Air Flow Meter for XJ6 for cheap.

Thank you .
 
  #7  
Old 07-17-2007, 09:24 AM
Veteran Member
Join Date: Feb 2007
Posts: 3,780
Likes: 0
Received 32 Likes on 9 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

sorry we couldn't be of more help bud! I'll move this to the XJ6 section so that they may help you better!
 
  #8  
Old 07-17-2007, 10:05 AM
Thread Starter
Join Date: May 2007
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

thanx
 
  #9  
Old 07-17-2007, 11:00 AM
Veteran Member
Join Date: Feb 2007
Location: Chicago/Carbondale
Posts: 1,017
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

motorcarsltd.com one of our sponsors, sells them I believe. I have no idea what an Air flow meter is, never heard of it..but they do sell them
 
  #10  
Old 07-17-2007, 11:29 AM
Jose's Avatar
Veteran Member
Join Date: Mar 2007
Location: Florida
Posts: 5,823
Received 1,338 Likes on 1,088 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

Air Flow Meters or AFMs are a "squarish" aluminum"box" with a "serial" plug-connector going toa top-mounted circuit box which comes sealed with silicone from the factory.It has a front and a rear round opening of about 2 inches in diameter.They are a very expensive unit, located and connected with bellows hoses after the air filter box, in a straight line towards the air intake. These were used in the Series 3 XJ-6 (1979½ to 1987). They control the flow of air into the engine by opening or closing a "door" or "gate".

They are repairable and/oradjustable if they go out of calibration, don't see why he needs another, and usually a used one will be worse than the one he has.

I understand the fix is as simple as replacing a small resistor which can be bought at RadioShack.

thereare articles written by experts at www.jag-lovers.org regarding this component and possible fixes and testing to see if indeed it is bad.
 
  #11  
Old 07-17-2007, 11:33 AM
Jose's Avatar
Veteran Member
Join Date: Mar 2007
Location: Florida
Posts: 5,823
Received 1,338 Likes on 1,088 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

here's a link to the starting problem and a checklist to diagnose the problem:

http://www.jag-lovers.org/newbies/se...not_start.html
 
  #12  
Old 07-17-2007, 11:35 AM
Jose's Avatar
Veteran Member
Join Date: Mar 2007
Location: Florida
Posts: 5,823
Received 1,338 Likes on 1,088 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

here's how to diagnose the Fuel Pump circuit:

http://www.jag-lovers.org/newbies/se...s_iii_xj6.html
 
  #13  
Old 07-23-2007, 02:50 AM
Thread Starter
Join Date: May 2007
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

It's weird.....I've changed distributor cap, rotor, Sparkplugs, AFM, fuel filter, battery terminals......the carnow starts and runs(with backfire) - it never did this before. After 45minutes of running the cargives signs like it will shut off. It doesn't give hasitation when gas is given - which is a good sign.
But if Ishut it down it can't start back up, then I need to wait until the engine gets cooled off to start it back on.
 
  #14  
Old 07-23-2007, 10:22 AM
Jose's Avatar
Veteran Member
Join Date: Mar 2007
Location: Florida
Posts: 5,823
Received 1,338 Likes on 1,088 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

it still sounds like an ignition malfunction to me.
 
  #15  
Old 07-23-2007, 05:33 PM
Thread Starter
Join Date: May 2007
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

Thank you Jose ....
 
  #16  
Old 07-24-2007, 03:06 PM
Jose's Avatar
Veteran Member
Join Date: Mar 2007
Location: Florida
Posts: 5,823
Received 1,338 Likes on 1,088 Posts
Default RE: please help !!!!!! problem

are you sure that you connected the distributor/spark plug wires correcty?
(easy to confuse them and the result is usually backfiring).
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
jdzubas
XK / XKR ( X150 )
12
10-04-2015 09:14 AM
Clamdigger
XJ XJ6 / XJ8 / XJR ( X350 & X358 )
4
09-12-2015 03:43 PM
mcdutch
XK / XKR ( X150 )
4
09-04-2015 03:38 AM
obwoodie
New Member Area - Intro a MUST
8
09-03-2015 07:45 PM
laserguy
X-Type ( X400 )
3
09-03-2015 02:02 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: please help !!!!!! problem


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: