Help! Car Doesnít Start - Jaguar Forums - Jaguar Enthusiasts Forum

Notices
X-Type ( X400 ) 2001 - 2009
Sponsored by:
Sponsored by:

Help! Car Doesnít Start

  #1  
Old 12-20-2018, 06:46 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 50
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default Help! Car Doesnít Start

I got into my 2003 Jaguar X Type the Battery Light came on along with the ABS and slowly the brake light start flickering on and off my Check Engine Light came on shortly after... The lights dimmed and the fans and the radio stopped working. The Miles Light on the dash disappeared and my lights went out and the car went into limp mode I can only go lower than 10miles per hour and the car started to jerk. Itís pouring rain of course my luck any suggestions to what it could be?
 
  #2  
Old 12-21-2018, 07:06 AM
Veteran Member
Join Date: May 2009
Location: Yorkshire, England
Posts: 22,832
Thanked 3,328 Times in 2,952 Posts
Default

Bad battery power/ground or the cable would be top of my list.
 
  #3  
Old 12-21-2018, 08:11 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 50
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Originally Posted by JagV8 View Post
Bad battery power/ground or the cable would be top of my list.
Yea last night was a nightmare.. I had the car jumped got it started and I drove back home. My car died in the middle of the street and I had to call a tow truck not the best night... Iím going to go to a parts store and pick out the battery
 
  #4  
Old 12-21-2018, 09:14 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 50
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Okay I changed out the battery with the one listed in the link below... After installing it and everything else fitted my battery light comes on... The battery terminals are loose and wiggle the negative battery terminal doesnít want to sit properly. Anyone have the correct bolt and Nut that belongs?


https://shop.advanceautoparts.com/p/...000%7CL3*15597
 
  #5  
Old 12-26-2018, 11:11 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 50
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Okay I changed the battery and the car is still dying. I sanded down the negative and positive battery terminal and The car started but battery light is still on. I will try and checking cupping my hand over the terminals and seeing after 5-10mins if either one is abnormally hot but Iím assuming the alternator is on itís way out. Can Someone explain Voltage Drop how to test exactly what is it Iím looking for?

Has the alternator been changed without removing the AC Freon? Can it be done from the top? Please any help would be appreciated
 
  #6  
Old 12-26-2018, 04:03 PM
Veteran Member
Join Date: Mar 2017
Location: Utah
Posts: 2,253
Thanked 256 Times in 242 Posts
Default



https://www.jaguarforums.com/forum/x...ernator-58036/

Also be sure to buy a true Jaguar alternator. Many posts on lesser expensive Asian knockoffs not charging the 3 stage (X400) requirements.
 

Last edited by Dell Gailey; 12-26-2018 at 04:09 PM.
  #7  
Old 12-26-2018, 07:26 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 50
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Thanks for the reply I saw this video I don't have an AC machine to recycle the freon, so I'd have to tow the car back and forth I saw someone posted How to remove from the top but he is the only one to achieve this.
 
  #8  
Old 12-26-2018, 07:59 PM
Veteran Member
Join Date: Mar 2017
Location: Utah
Posts: 2,253
Thanked 256 Times in 242 Posts
  #9  
Old 12-26-2018, 08:13 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 50
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

https://www.warrenhenryjaguar.com/parts-store.htm

C2S3710 Just wanted to confirm that this is the Part Number from SNG Barratt Any Good Places to buy?
 
  #10  
Old 12-29-2018, 01:12 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 50
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Hey I just got a call from the shop I took it too and they said they replaced the alternator the car wasn't charging with the previous alternator and it is now charging but the light is still coming on and oil was on the alternator but I had the engine blow so I don't know if the engine oil leaked from there or the valve cover is leaking. I changed the belt as well. What do you think about the light and was the alternator needed to be replaced or was it a waste? And should I change the valve cover myself and save myself alittle.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
steveyd1
XJ XJ8 / XJR ( X308 )
4
12-10-2015 09:17 AM
Twal1stjag
X-Type ( X400 )
3
08-23-2015 08:45 PM
VanJaggerstien
XJ XJ6 / XJ8 / XJR ( X350 & X358 )
9
02-17-2013 09:18 AM
Dpk2313
XJ XJ8 / XJR ( X308 )
11
02-15-2013 12:24 AM
maikal_0011
X-Type ( X400 )
2
11-05-2011 12:18 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Help! Car Doesnít Start


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: