XK / XKR ( X150 ) 2006 - 2014

Does anyone know, what is this sensor?

 
  #1  
Old 03-26-2019, 10:56 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2016
Location: Los Angeles
Posts: 67
Received 19 Likes on 9 Posts
Default Does anyone know, what is this sensor?

Can anyone tell me what this sensor is and where it should go please?

It comes off the engine wiring harness at the front and beneath the engine cover.

The car is a 2008 XKR 4.2 SC

Many thanks!!

Phil



 
  #2  
Old 03-26-2019, 11:12 AM
Cee Jay's Avatar
Veteran Member
Join Date: Apr 2013
Location: Kaysville, Utah, US
Posts: 5,413
Received 1,142 Likes on 852 Posts
Default

Looks like a stowage clip for a diagnostic pigtail.

It should probably just clip on something stable to keep it out of harm's way.

As I don't have a 4.2, that's the best I can do for ya.
 
  #3  
Old 03-26-2019, 11:38 AM
110reef's Avatar
Senior Member
Join Date: May 2017
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 642
Received 183 Likes on 132 Posts
Default

It appears to be a relay. I'd search the part number.

I did a search on the part number on the clip, which is hard to see, but it is similar to a part number for a ford relay.
 
  #4  
Old 03-26-2019, 01:48 PM
Queen and Country's Avatar
Veteran Member
Join Date: Mar 2015
Location: Hastings
Posts: 5,055
Received 1,203 Likes on 889 Posts
Default

Stretch the cable as far as it will go comfortably in all directions, in one of those places you will find where it attaches.
A clue will be how the cable has bent.
 
  #5  
Old 03-26-2019, 03:46 PM
Ranchero50's Avatar
Veteran Member
Join Date: Mar 2017
Location: Hagerstown MD
Posts: 2,764
Received 757 Likes on 565 Posts
Default

It literally goes where it's resting in the pics. The tab is held on with flex tape at each end. Here's a pic of mine.

 
  #6  
Old 03-26-2019, 05:25 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2016
Location: Los Angeles
Posts: 67
Received 19 Likes on 9 Posts
Default

Thank you all - I spent a bit of time looking around for a clue as to where it should reside but I couldn't figure it out!!

I will tape it safely where it is now. Everything is functioning so I guess we are good. Thank you all!

Phil
 
  #7  
Old 03-27-2019, 01:48 PM
gkubrak's Avatar
Senior Member
Join Date: Jul 2014
Location: CT, USA
Posts: 139
Received 48 Likes on 24 Posts
Default

Probably the connector the secondary air injector valve, pump, or sensor. I believe North American vehicles do not have a SAI so it does not go to anything.
 
  #8  
Old 03-27-2019, 01:54 PM
jagtoes's Avatar
Veteran Member
Join Date: Sep 2013
Location: NY
Posts: 4,647
Received 1,293 Likes on 977 Posts
Default

It looks like from the picture of Ranch's post that it attaches to the water outlet pipe. Is it a heat sensor?
 
  #9  
Old 04-02-2019, 03:05 PM
gkubrak's Avatar
Senior Member
Join Date: Jul 2014
Location: CT, USA
Posts: 139
Received 48 Likes on 24 Posts
Default

I ended up just sliding the mount off the connector and zip-tying it to the rest of the harness.

Out of site out of mind!



 
  #10  
Old 04-03-2019, 04:24 PM
Ngarara's Avatar
Veteran Member
Join Date: May 2013
Location: London, UK
Posts: 3,377
Received 1,080 Likes on 774 Posts
Default

If the wires are Red/White and Green/White, it's the vacuum solenoid for the secondary air infection system, or just the connector (PI302) for that solenoid.
 
  #11  
Old 04-03-2019, 07:33 PM
ralphwg's Avatar
Veteran Member
Join Date: Apr 2012
Location: Los Angeles CA
Posts: 4,091
Received 675 Likes on 587 Posts
Default

I didn't know these cars had an "infection system" Just what kind of "infection" is it?
 
  #12  
Old 04-04-2019, 04:04 AM
Veteran Member
Join Date: May 2009
Location: Yorkshire, England
Posts: 23,193
Received 3,418 Likes on 3,029 Posts
Default

Sec. air (SAIR) is air put into the exhaust to reduce emissions and heat the cat. conv. faster.
 
  #13  
Old 04-04-2019, 08:18 AM
Ngarara's Avatar
Veteran Member
Join Date: May 2013
Location: London, UK
Posts: 3,377
Received 1,080 Likes on 774 Posts
Default

Originally Posted by ralphwg View Post
I didn't know these cars had an "infection system" Just what kind of "infection" is it?
This is what happens when you have a hyperactive spellchecker...
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
mirsadvic
X-Type ( X400 )
0
09-12-2009 10:55 AM
androulakis
X-Type ( X400 )
4
07-02-2008 12:18 AM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Does anyone know, what is this sensor?


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: