S-Type / S type R Supercharged V8 ( X200 ) 1999 - 2008 2001 - 2009
Sponsored by:
Sponsored by:

Changing engine ecu

 
  #1  
Old 04-26-2019, 11:35 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2015
Location: portsmouth
Posts: 8
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Changing engine ecu

Ok this is for you hi tec guys and know this has been covered a lot but i.m stuck after fitting second hand engine ECU did not keep block code from old one . So cannot get correct chassis number into it . Only way I can see is give it too Jag dealer which out my price range or ECU reprogramming specialist .anyone think of another way ?
 
  #2  
Old 04-26-2019, 05:19 PM
Join Date: Jan 2012
Location: Newport Beach, California
Posts: 3,611
Received 1,149 Likes on 927 Posts
Default

Find a local Jaguar specialist on the south coast that has Jaguar main dealer level equipment.

Why was the ECM swapped out to begin with?
 
  #3  
Old 04-26-2019, 05:53 PM
Veteran Member
Join Date: Oct 2012
Location: Oregon
Posts: 1,981
Received 677 Likes on 525 Posts
Default

Originally Posted by roysrovers View Post
i.m stuck after fitting second hand engine ECU did not keep block code from old one . So cannot get correct chassis number into it .
What year is the car? In a thread from a few months ago, I found a training guide from Jaguar stating that a used ECM cannot be transferred to another vehicle. Once the VIN is written to the ECM, it cannot be changed. The security system will not accept this VIN mismatch and will not allow the engine to start. Supposedly even the dealer cannot override this. The only option for replacement is to install a new ECM, not a used one.

I canít remember if this applies to early or late models, or all of them. Iíll look for this info if you can please let us know what year you have.
 
The following users liked this post:
Brutal (07-12-2019)
  #4  
Old 04-26-2019, 06:17 PM
Veteran Member
Join Date: Oct 2012
Location: Oregon
Posts: 1,981
Received 677 Likes on 525 Posts
Default

Found it. It appears this limitation only applies to Ď99-Ď02 models. Details here:

https://www.jaguarforums.com/forum/s...eplace-214246/
 
  #5  
Old 04-26-2019, 06:28 PM
Join Date: Jan 2011
Location: Sydney, Australia
Posts: 8,365
Received 3,784 Likes on 2,217 Posts
Default

I've fitted used PCM's to 99 & 01 S-Type's, and an 04 X350, cars start and drive fine now.

But, you need to program the replacement module to the car with IDS or SDD, because of the PATS immobiliser.
 
The following 2 users liked this post by Cambo:
kr98664 (04-27-2019), NBCat (04-26-2019)
  #6  
Old 04-27-2019, 01:13 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2015
Location: portsmouth
Posts: 8
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

There is a block code that you need too upload from old ECM or get from jaguar the car does run I program the immobilizer but still has same fault no comuation too ECM and running like in limp mode it a 03 2.5
 
  #7  
Old 04-27-2019, 01:18 AM
Veteran Member
Join Date: May 2009
Location: Yorkshire, England
Posts: 23,325
Received 3,441 Likes on 3,047 Posts
Default

Well at least you have the Denso that can be reflashed.

Why has it been swapped? Almost every time they're said to be faulty they aren't...
 
  #8  
Old 04-27-2019, 09:06 AM
Veteran Member
Join Date: Oct 2012
Location: Oregon
Posts: 1,981
Received 677 Likes on 525 Posts
Default

Originally Posted by Cambo View Post
I've fitted used PCM's to 99 & 01 S-Type's, and an 04 X350, cars start and drive fine now.
Huh, well I'll be. Glad to hear it's possible. Guess I shouldn't believe everything I read, even official factory documentation. Maybe that training guide was pre-production and this feature was revised? Heck if I know...
 
  #9  
Old 04-27-2019, 09:10 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2015
Location: portsmouth
Posts: 8
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

The fault I had was no comuation with engine ECU and it's was running very rough not knowing too save block code I tryed too reprogram it and ended up with no start and lost chassis number . Got hold of a second hand one and and was able too reset imobleiser and it's started but running same and still no comuation but now can not get correct chassis number even when follow how too do it
 
  #10  
Old 04-27-2019, 04:27 PM
Datsports's Avatar
Veteran Member
Join Date: Feb 2015
Location: Nelson New Zealand
Posts: 2,174
Received 452 Likes on 382 Posts
Default

the ids software has the raw program for your PCM to match your chassis/vin with in .
you really need to identify the communications fault . wether it be SCP or CAN network failure and fix this first .
being an 03 car it could be ether side of the facelift model . and this will determine if it has CAN BUS or not .
often a failed module in the circuit can point to the next module in the chain as the culprit . there are module pin out diagrams in JTIS within IDS/SDD
to test the wires . you can ether check the wires for continuity with all modules disconnected . or back probe the wires whilst powered (all modules connected)
with an oscilloscope to monitor module wave length activity for failure . and you can also test the voltages CANH AND CANL (high and low) at various modules and OBD2port to check for any issues with the transceivers, if CAN is applicable here ?
 
  #11  
Old 04-28-2019, 02:47 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2015
Location: portsmouth
Posts: 8
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Had a feeling that may be the problem thanks for help will try get my head around wireing diagram . Good job it's my own car so no pressure. using it as a learning experience
 
  #12  
Old 07-12-2019, 02:30 PM
Member
Join Date: Jul 2014
Location: kampala
Posts: 40
Received 1 Like on 1 Post
Default

Hi, kindly expound. I have bought like three replacement modules off ebay, but each I have bought upon installation onto the car does not communicate, SDD sees it as an 'X', hence I cannot get to program it onto the car. Tried ractification procedure begining with the TCM which SDD sees as a '?', with failed to communicate, and (Four fault codes logged message) then gone onto the the PCM, failed to get them to be seen by SDD.

Upon turning on the ignition, the immo lights stays solid for close to 5 minutes, then starts to blink .At my wits end.
 
  #13  
Old 07-12-2019, 02:33 PM
Member
Join Date: Jul 2014
Location: kampala
Posts: 40
Received 1 Like on 1 Post
Default

Did you resolve this?
 
  #14  
Old 07-12-2019, 03:51 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2015
Location: portsmouth
Posts: 8
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Gave up

Gave up sorry guys too high tec for me rather have bad rust but hat off too you guys that can fix problems like this let's face it car makers rather sale you a new car
 
  #15  
Old 07-12-2019, 04:06 PM
Member
Join Date: Jul 2014
Location: kampala
Posts: 40
Received 1 Like on 1 Post
Default

Originally Posted by JagV8 View Post
Well at least you have the Denso that can be reflashed.

Why has it been swapped? Almost every time they're said to be faulty they aren't...
Hi, kindly expound. I have bought like three replacement modules off ebay, but each I have bought upon installation onto the car does not communicate, SDD sees it as an 'X', hence I cannot get to program it onto the car. Tried ractification procedure begining with the TCM which SDD sees as a '?', with failed to communicate, and (Four fault codes logged message) then gone onto the the PCM, failed to get them to be seen by SDD.

Upon turning on the ignition, the immo lights stays solid for close to 5 minutes, then starts to blink .At my wits end.


 
  #16  
Old 07-12-2019, 04:15 PM
Veteran Member
Join Date: May 2009
Location: Yorkshire, England
Posts: 23,325
Received 3,441 Likes on 3,047 Posts
Default

From your post, you're in the wrong forum.
 
  #17  
Old 07-13-2019, 03:35 AM
Member
Join Date: Jul 2014
Location: kampala
Posts: 40
Received 1 Like on 1 Post
Default

Originally Posted by JagV8 View Post
From your post, you're in the wrong forum.
Thank you.
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
[email protected] Tuning Group
XK / XKR ( X150 )
90
04-27-2018 07:22 AM
[email protected] Tuning Group
XF and XFR ( X250 )
127
04-14-2018 11:31 PM
julien4020
XJ XJ6 / XJR6 ( X300 )
8
05-02-2015 12:52 PM
[email protected] Tuning Group
XJ ( X351 )
99
04-08-2015 09:43 AM
ledstyle
S-Type / S type R Supercharged V8 ( X200 )
9
10-16-2013 11:36 AM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Changing engine ecu


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: