XJ6 & XJ12 Series I, II & III 1968-1992

XJ6 series 1 cutting out

 
  #1  
Old 02-14-2019, 03:33 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2019
Location: Rossndale
Posts: 7
Received 1 Like on 1 Post
Default XJ6 series 1 cutting out

Hi all I've been recommended here by the Jaguar breakfast club.

Hi some help please. Took my XJ6 out yesterday for a run all was good started up fine engine got up to temp then on the back home i did a u turn at a mini roundabout and it died started up agian first time put it in drive and it splutterd a few yards and died, I tried turn the mix up/down same thing i tried putting the revs to 1000 same thing even if I applied to much gas ( foot to the floor) in park revs would stay the same then die, yet normal on the pedal and it was fine. Anyway after an hour i gave up called the AA. When the AA got here the car started fine like always and drove home perfectly. I've drained the fuel and well put fresh stuff in but i dont want to jump to conclusions and blame old fuel as ive had missfire under load before but normally at the start of a drive.
it has had a manual choke conversation.
 
  #2  
Old 02-14-2019, 03:24 PM
Join Date: Jan 2014
Location: Delaneys Creek, Australia
Posts: 23,859
Received 4,559 Likes on 3,471 Posts
Default

Welcome to the forums Dean, please post an intro in the new member area when time allows for a warm welcome.

https://www.jaguarforums.com/forum/n...-intro-must-5/
 
The following users liked this post:
DeanoXJ6 (02-15-2019)
  #3  
Old 02-15-2019, 04:21 PM
David_h's Avatar
Senior Member
Join Date: Jul 2012
Location: San Anselmo, CA, USA
Posts: 147
Received 21 Likes on 16 Posts
Default

Are you saying that it seems to run fine at idle and light load, but cuts out with higher rpm or load? By mix do you mean that you were altering the carb mixture screw? I would think that with a stock setup you adjust the mixture at idle and it should be good for the full range of the engine needs so perhaps it is something else. Have you looked at the spark plugs for fouling or other indications? The other common things to look at are electrical including distributor and vacuum leaks. Also, which carbs do you have?
 
  #4  
Old 02-15-2019, 04:41 PM
Robman25's Avatar
Senior Member
Join Date: Aug 2017
Location: Auckland
Posts: 802
Received 186 Likes on 164 Posts
Default

Check the temperature of the coil, sounds like its overheating and cutting the spark. When the coil cooled off it fired up again?
 
  #5  
Old 02-16-2019, 02:27 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2019
Location: Rossndale
Posts: 7
Received 1 Like on 1 Post
Default

Yeah it was the fuel mix i was playing with to just try and the car off the busy road i was on i put it back to the original setting. The car would start up and idle fine but as soon as i put it drive it would splutter a few feet then die but start straight away when i turned the key. In neutral it would rev fine but put it in gear and the load of selecting drive caused it to splutter and cut out. I was thinking about changing the coil just in case it has a intermediate problem.
 
  #6  
Old 02-16-2019, 02:31 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2019
Location: Rossndale
Posts: 7
Received 1 Like on 1 Post
Default

SU HS8 carbs
 
  #7  
Old 02-16-2019, 07:33 AM
Join Date: Jan 2014
Location: Delaneys Creek, Australia
Posts: 23,859
Received 4,559 Likes on 3,471 Posts
Default

Sounds like you have the same set up as me Dean, 4.2 auto with manual chokes and HS8's.
Have a read of the thread linkd below. Once you get past all the general chat there is helpful info in there.

https://www.jaguarforums.com/forum/x...carbys-153356/
 
  #8  
Old 02-16-2019, 01:44 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2019
Location: Rossndale
Posts: 7
Received 1 Like on 1 Post
Default

o1xjr thanks for that link I've been thinking about changing to a "123 ignition " . Did you have the same issue with fireball ok in neutral but in drive/reverse misfire
 
  #9  
Old 02-16-2019, 04:21 PM
Join Date: Jan 2014
Location: Delaneys Creek, Australia
Posts: 23,859
Received 4,559 Likes on 3,471 Posts
Default

I had all sorts of ignition issues, and mostly under load. I went down the path of carby's, pionts, condenor etc over and over until I bit the bullet and did the conversion to the series 3 electronic ignition and replaced the coil.

Had no trouble from the ignition system for over 3 years now.
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
HerbieDog
XK8 / XKR ( X100 )
12
11-01-2014 04:29 PM
markymark
XJ XJ6 / XJR6 ( X300 )
7
11-19-2013 03:33 PM
hixxy_gsy
XJ XJ6 / XJR6 ( X300 )
3
11-07-2009 10:12 AM
hixxy_gsy
XJ6 & XJ12 Series I, II & III
3
10-21-2009 10:56 AM
Running Man
S-Type / S type R Supercharged V8 ( X200 )
7
02-02-2008 08:32 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: XJ6 series 1 cutting out


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: